Általános tudnivalók a tanúsítványról

Az energetikai tanúsítvány és a besorolás

Az energetikai tanúsítványban az épület energiahatékonysága kerül kiértékelésre jogszabályban meghatározott módszerrel. A tanúsítás célja, hogy az ingatlanok egyszerűen összehasonlíthatók legyenek energiafogyasztásuk szempontjából. A mellékelt ábrán tekinthető meg az a skála, amelyet 2024 óta alkalmaznak Magyarországon. A legmagasabb besorolás az A+++, ez szint a "passzívház" minősítésnél is magasabb energiahatékonyságot képvisel.

A+++,A++,A+,A,B,C,D,E,F,G,H,I

A vonatkozó rendeletek

A 176/2008. (VI. 30.) Korm. Rendelet amely a tanúsítás jellemző kérdéseit, kötelezettségeket és mentességeket határoz meg.

A 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet a számítások szakmai tartalmát határozza meg.

Az energiatanúsítvány érvényessége öt év

Öt évig érvényes az energiatanúsítvány, de csak abban az esetben, ha az ingatlanon nem módosítanak ezen időszak alatt. Ha átépítés, átalakítás, korszerűsítés történik, az osztályba sorolást újra el kell végezni, a megváltozott állapotnak megfelelően.

Kötelező helyszíni felmérés

A szakvélemény elkészítéséhez kötelező helyszíni felmérést végeznünk az ingatlanban. A műszaki-építészeti felmérés körülbelül 30 perces, és az alábbiakat kell dokumentálnunk: falak, födémek, nyílászárók jellege és kiterjedése, hőtermelő rendszerek, használati melegvíz előállító rendszerek, hűtési- és légtechnikai rendszerek. Az épületgépészetről és a ház külső homlokzatairól fotódokumentációt készítünk.

A HET azonosító sorszámmal

A szakvélemény csak akkor nevezhető hitelesnek, ha rendelkezik HET (Hitelesített Energetikai Tanúsítvány) számmal. Ezt a számot az OÉNY (Országos Építésügyi Nyilvántartás) egyedileg generálja, és a dokumentum első oldalán olvasható. Ha a tulajdonos nem készíttet energiatanúsítványt, akkor jogszabályt sért, és 50.000 Ft-ig terjedő bírsággal sújtható.

A tanúsítvány tartalma

A tanúsítvány főoldalán megtalálunk minden azonosító adatot az ingatlanról és a tanúsító szakemberről. A szakvéleményben részletesen dokumentálva vannak a számítások kiinduló adatai, az alkalmazott kalkulációs képletek, valamint ezek alapján a rész- és végeredmények. A javasolt korszerűsítések fejezete kettős célt szolgál, egyrészt azonnal megvalósítható üzemviteli intézkedéseket sorol fel, amelyekkel mérsékelhető az energiafogyasztás, másrészt energiahatékonysági korszerűsítési beruházásokat javasol. A javaslat természetesen semmilyen felújítási kötelezettséggel nem jár a megrendelőre nézve.

Fűtésszámla csökkentő tippek

Csak azokat a helyiségeket fűtsük, amelyekben folyamatosan tartózkodunk. A nem használt szobákban nyugodtan kizárhatjuk a radiátorokat.

Csökkentsük 1-2 fokkal a szoba hőmérsékletét! Egy Celsius-fokos hőmérséklet csökkentés megközelítőleg 5 %-os megtakarítást jelent.

Kerüljük a hosszú szellőztetést, és a megbuktatott nyílászárókat! Rövid, pár perces szellőztetéssel kicserélhető a szoba levegőjének jelentős része, ugyanakkor falaknak és bútoroknak nincs idejük lehűlni.

Vegyünk programozható szobatermosztátot! Ha a hőmérsékletet csökkentjük az otthon tartózkodásunkhoz illeszkedve, akár 10%-os megtakarítás is elérhető. Munkaidőben és hajnalban 2-3 fokkal is alacsonyabb hőmérséklet tartható, a komfortérzet jelentős romlása nélkül.

Ne takarjuk el a radiátorokat! A hőleadók elé ne helyezzünk bútorokat, ne árnyékoljuk őket (ne szárítsunk rajtuk ruhát), ugyanis így a hőleadás hatékonysága jelentősen romlik.

Éjszakára húzzuk le a redőnyt, húzzuk be a függönyt! A redőny (és általában minden árnyékoló) nem csak befelé jövő napsugárzást zárja ki, hanem a kifelé távozó hősugárzást is benntartja, így akár meg is duplázhatja az ablak hőszigetelését.

Új épületek használatbavételi bejelentéséhez

Családi házak használatbavételének bejelentésekor vagy nagyobb épületek használatbavételi engedélyének kérelmezésekor szükséges energetikai tanúsítványt készíttetni. A szakvélemény elkészítéséhez szükségünk van a kiviteli tervekre. Helyszíni szemle keretében dokumentáljuk az épületgépészeti rendszereket.

Ki állíthat ki tanúsítványt?

Kamarai tagsággal rendelkező szakképzett mérnök. A Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara névjegyzékében ellenőrizhető az aktív tagok jogosultsága. A szakmagyakorlásról szóló 244/2006. (XII. 5.) Korm. Rendelet határozza meg, hogy ki, és milyen feltételekkel végezhet épületenergetikai tanúsítást.

A tanúsítói jogosultság

Tanúsítói jogosultságot csak szakirányú mérnök végzettséggel és kamarai tagsággal rendelkező személy szerezhet. Az aktuális névjegyzékben a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara honlapján lehet keresni, "TÉ" jelű jogosultságra szűrve. A szakmagyakorlás feltételeit rendelet szabályozza, és megfelelő kompetenciához illetve gyakorlati tapasztalathoz köti azt. Az energetikai tanúsítvány hitelességét mindig az elkészítő szakember igazolja.

Hőkamera, termográfia

A termográfiás, vagy más néven hőkamerás fényképezés célja az épület hőveszteségének láthatóvá tétele, és kielemzése. A tanúsításnak nem része ez a vizsgálati módszer, mivel csak a fűtési idényben végezhető el. Általában olyankor alkalmazzák, ha valamilyen nem látható hibát keresnek, például hőszigetelési kivitelezési hibákat, páralecsapódás-penészedés kiváltó okát, stb.

Nem kötelező a tanúsítvány

 • 50 m² alatti hasznos alapterületű, különálló családi házakra
 • építés alatt álló ingatlan eladása esetén
 • az évente négy hónapnál rövidebb használatra szánt épületre, nyaralókra, üdülőkre
 • ideiglenes, felvonulási építményekre;
 • ha az ingatlanban már résztulajdonos szerez ellenérték fejében további tulajdonrészt
 • bizonyos műhely és mezőgazdasági rendeltetésű építményekre
 • sátorszerkezetű építményekre
 • ha nincs semmilyen épületgépészeti rendszer az építményben (pl. fűtetlen raktárak, pincerészek, garázsok)

Mire van szükségünk a munkához?

 • Az ingatlan címére és helyrajzi számára
 • A megbízó számlázási címére
 • A megbízó telefonos elérhetőségére
Lépjünk kapcsolatba